Tiedemiehet ovat huomanneet jonkin asteen lämpenemisriskin maapallon ilmastossa johtuen kasvavasta hiilidioksidin määrästä ja siitä on syntynyt suuri ekotekojen ajojahti hiilidioksidien eli päästöjen vähentämiseksi. Tänäänkin koululaiset lakkoilevat sen puolesta, että päättäjät tekisivät jotain hiilidioksidipäästöjen hillitsemiseksi.

Itsekin olen tehnyt eko-tekoja esimerkiksi luopumalla lihansyönnistä ja ajamalla hitaammin liikenteessä. Autolla voi ajaa taloudellisesti, eikä aikataulusta paljon tarvi tinkiä, mutta hiilidioksidipäästöt vähenevät melkein kolmasosan pelkästään kaahamisesta luopumisella. Vaimoni 40 km edestakaisesta työmatkasta luopumalla työmatka-autoilu tässä lyheni ihan kävelymatkaksi ja laskeskelin, että jo näillä teoilla tipahtaa hiilidioksidi päästöt meillä kahdella ihan tonnikaupalla, vieläkin siitä voi nipistää, mutta tänään huomasin yhden teon jonka voisin tehdä.

Maitotuotteista luopuminen tekisi ehkä minusta ihan melkein vegaanin, mutta söisin sitten vielä ulkomaista kalaa. Siinä pitää tulla muutos. Kalan voisin kyllä jopa yrittää itse onkia tuolta Siikajoesta tai Lappajärveltä. Polkupyörä ja onki vain matkaan ja särkiä ja ahvenia onkimaan tai pilkkimään näin talvella. Lappajärvellä minulla onkin jääkaira ja pilkki odottamassa, mutta jää taitaa olla kohta jo niin heikko, ettei sinne meikäläinen uskalla mennä. Naskalitkin on minulla olemassa eli ne kaulaan roikkumaan ja heikoille jäille onkimaan. Katsotaanpa miten kalahullun uimamaisterin käy.

Tuosta autoilusta vielä sen verran, että lahjoitin kahden litran diesel-autoni varaosiksi ja ostin pojaltani diesel-auton pois, jonka ajattelin ajaa liikkeeseen tai romutettavaksi. Ehkäpä jostain joko hybridi auton tai jopa sähköauton hankin piakkoin. Sitten alkaa olla minimissä hiilidioksidipäästömme ellemme sitten vielä jonkin konstin keksi. 

Ekoteot on ihan hyvä ja järkevä juttu, mutta ihmettelen hieman näitä Wilkerssonin Näky-kirjassaan tuomia näkökulmia tähän luonnonsuojelijoiden vihaamiseen liittyen. Tässä voi nimittäin tuon profetaalisen näyn mukaan syntyä vastavoimia, jotka suorastaan vihaavat meitä luonnon puolesta taistelevia järkeviä ajattelijoita vastaan.

Eilenkin huomasin kuinka perussuomalaisten puheenjohtaja ylisti suomalaisen lihan eko-loogisuutta. Olipas todella tyhmä kommentti. Perussuomalaiset vaikuttavat minusta muutenkin aika tyhmiltä. Populismi ei perustukaan järkevään ajatteluun vain ihan pelkkään mielikuva potaskaan -  lehmäkarjan ja sikalaumankasvatus ei kuitenkaan ole edes aina viljelijöiden itsensäkään mielestä järkevää ja taloudellista suomenmaassa. Ekoloogista ei ole se lihakarjan kuljetus, mitä Suomen maassa tapahtuu. Tässä Sipiläkin loistaa tyhmyyttään. Että voi sitä pimmeyttä.

Monet järkevät tuottajat ovatkin siirtyneet kasvattamaan ekoloogisempia kasveja kuten härkäpapua, josta tehdyt tuotteet olen todennut erinomaisiksi lihan korvikkeiksi. Kaurastakin tehdään nykyään maidonkorviketta ja huomasin ettei se niin pahaa ole vaikka kaurajugurttia en taida huolia ostaa.-siinä on jotenkin omituinen maku. Mutta ehkä siihenkin tottuu. Soijasta tehtyä ruokaa olen myös syönyt ja sekin voi olla jopa parempaa joskus kuin sianlihasta tms. tehdyt rasvaiset käristykset. Terveellisempää aivan varmasti.

Lähinnä ennakkoluulot ja asenteet tekevätkin lihasta luopumisen vaikeaksi. Tässä ovat nuoret ehkä olleet meidänkin perheelle esimerkkeinä. Yksi lapsistamme onkin ihan täys vegaani. Tai ehkä ei. Tai en tiedä. Syötti minulle paahdettuja sirkkoja vaikka ensin tuntui koko ajatus oksettavan. Vaan nehän olivatkin hyviä. Että sitä joskus tuo oma mieli voi olla niin pimeä hyvien asioiden suhteen. Sirkkojahan se Johanneskin söi ja olikin täydellinen esimerkki - ykköshenkilö tässä ainakin Jumalan itsensä mukaan.

"Ja Johanneksella oli puku kamelinkarvoista ja vyötäisillään nahkavyö; ja hän söi heinäsirkkoja ja metsähunajaa."  "Totisesti minä sanon teille: ei ole vaimoista syntyneitten joukosta noussut suurempaa kuin Johannes Kastaja...." (Mark 1:6, Matt 11:11)

Varsinainen ekomies tuo Johannes. Ei käyttänyt muovivaatteita niinkuin me nykyajan tollot. Itsekin olen vaimoni opastuksella hieman oppinut huomaamaan, jotta kannattaa kaupassa katsella. ettei ihan hirveesti muovia kärryynsä osta. Siitäkin pitäisi oppia luopumaan. Limsat ja muut muoviin pakatut juomat olenkin jättänyt kaupan hyllyille ja samoin muovipusseja emme osta. Pakkaustuotteistakin olen huomannut, että jotkut paketit,kuten vegaaniruuat on pakattu täysin kierrätettävään kartonkiin.

On sitä jotakin valoa näkyvissä tässä muoviasiassa. TV.ssäkin huomasin yhden perheen keränneen Kanarian saarilla muovia jätesäkkeihin ja paljon ja saaneet paikallisen väestönkin innostumaan asialle. Itse olen harrastanut muoviroskan ja purkkien keruuta jo vuosikaupalla. Se on parasta hyötyliikuntaa ja taitaapa olla hyvän kuntoni salaisuus.  Ojien pohjia välillä kolutessa ja pyrähdellessä tietäpitkin etsien roskia saa kyllä hyvää intervalliharjoittelua kesän marjastukseen. Tässäpä siis hyviävinkkejä ihmisille jotka haluavat pelastaa maapallon ja varsinkin ihmiskunnan. Parasvinkki vielä lopuksi: Rukoilkaa, että Jumala itse puuttuisi tähän ihmiskunnan rappiotilaan ja pimeyteen. Kristus eli Jumalan Sana on ainut valo, josta ihminen voi ammentaa elämäänsä viisautta ja voimaa. Kaikki muu onkin sitten turhaa, Jeesuksen Kristuksen tuntemisen rinnalla. 

Niinpä minä todella luen kaikki tappioksi tuon ylen kalliin, Kristuksen Jeesuksen, minun Herrani, tuntemisen rinnalla! Fil 3:8

​Pakko tähän on vielä yksi tärkeä eko-teko laittaa muille vanhemmille evästeeksi: "Lapset muistakaa nuolla lautasenne! Syökää kaikki, ruokaa ei saa panna hukkaan!" Rasvaiset astiat ja kaupan kääremuovit ym.pakkaukset kannattaa pyyhkiä käytetyillä papereilla huolellisesti ennen pasua. Näin ei vesistöön mene rasvaa eikä ruuantähteitä. Kaupoista kannattaa ostaa viimeisen päivän tuotteita pois, etteivät ne mene kaatopaikoille. Tässä soisin ihmisten ostavan vaikka lihaakin, jotta tämä hirvittävä kaatopaikka kulttuuri saataisiin loppumaan. Ja kierrättäkää ja lajitelkaa ihmeessä tarkoin kaikki. Itse olemme tiskailleet käsin astioita ja pyrkineet tässäkin säästämään luontoa mahdollisimman paljon!