Tuossa luin Raahen seudun artikkelia kuntapäättäjien tulevaisuudesta tulevan SOTE-uudistuksen jälkeen. Kuntapäättäjän varsinainen rooli vähenee. Rooli muuttuu tulevaisuudessa enemmän kuntalaisten kuuntelijäksi ja yhteisöllisyyden edistäjäksi. Raahen Seutu lehti ehdotti yhtenä mahdollisuutena, että uimarannalle pitäisi järjestää vedenpölkemiskurssi. Sillä sitten edistetään yhteisöllisyyttä ja kuntalaisen viihtyvyyttä.. Itse entisenä uimaopettajana voisinkin tulla uimarannalle kuuntelemaan kuntalaisten murheita avannon reunalle. Näin talvisaikaan vedenpolkemiskurssi onnistuisikin hienosti. Xstream-kilpailulajina se saisi maailmansuosion hyvin äkkiä.Ja varmasti olisi sitä terveellisempää urheilua monelle raahelaiselle penkkiurheilijalle. Siitä tulisi hieno perinne raahelaisille. Lisäksi tarvitaan osallistujille jäätelöä suuhun ettei tule aika pitkäksi vettä polkiessa. Sekin raahelaista perinnettä. Uskoisimpa, että kuunneltavaa olisi kuntapäättäjälle ja paljon siinä jään reunalla ihmisten murheita kuunnellessa ja jäätelön sijaan voisi olla mikrofoni niin että saisi samalla laulaa karaokena murheensa. Kilpailulaji sekin ja lajeja yhdistämällä Raahen viihtyvyys on taattu. Ketkupolkan ja avantouinninkin voisi yhdistää tuon jäätelön syönnin lisäksi. Siinä uusi Triathlon laji raahelaisille..

Onhan jo pitemmän ajan ollut selvää, ettei valtuutettu kovinkaan paljon voi vaikuttaa. Suurin osa kunnan tehtävistä on lakisääteisiä. Vaikutusmahdollisuudet ovat olleet pienet aina ja vähäisemmäksi muuttuu. Näin ainakin yleisesti väitetään. Velkaantumistakaan ei siis ole voinut estää, kun se on lakisääteisesti määrättyä? Investointeja on pitänyt tehdä ja tehdään edelleenkin. Hankkeita on jatkettava. Rahaa on pantava liikkeelle. Raahen taloutta on tasapainotettava jatkossakin. Paniikkia kuitenkaan ei ole Raahen talousarvion mukaan.

Paniikki saattaa tulla kuntalaisille, kun tietoisuus terrorismin tulevista kohteista laajenee. Ehkäpä terroristien kohteiksi tulevaisuudessa valikoituu ydinvoimalakohteet? Raahelaisena ei ole helppoa luottaa tulevaisuuteen. Kuntapäättäjien tulee kuuntelijoina pyrkiä lisäämään kuntalaisten viihtyvyyttä. Kuinka lisätä turvallisuuden tunnetta. Pitäisikö Raaheen ja Pyhäjoelle saada jotakin turvallisuutta lisäävää. Tehokkaammin aseistettuja poliisivoimia? Vartiointia armeijan joukkoosastoja sijoittamalla? Lisääkö sekään turvallisuutta? Kuinka onnistuu Raahen evakuointi ydinvoimalan räjähtäessä? Jokuhan voi aja räjähdelastissa olevan kuorma-autonsa suoraan ydinvoimalan seinään -kestääkö seinä?Vahingoittuuko voimala niin ettei sitä voi enää hallita? Mitkä ovat seuraukset hallitsemattoman ydinvoimalan tuhoutuessa? Onko laskelmia tehty pahimman varalle? Kuntalaisten kysymyksiin tulisi osata vastata - kukapa päättäjistä osaa???

Muunlaisiakin huolia on olemassa. Esimerkkinä asuntojen hintakehitys. Hinta ei asunnoissa ole noussut vuoden 1990 jälkeen. Ei ainakaan meidän talossa. Kahvin hinta sen sijaan on noussut 12 kertaiseksi. Raahen asuntojen hinnat on mahdollisesti jopa pudonneet. Monet haluaisivat myydä asuntonsa. Kaikki odottavat hintojen nousua. Tonttimaata edullisesti myymällä saadaan aikaan uusia asuntoja ja hinnat vain laskevat. Kysynnän mukaan. Onkohan Raahe kuin pieni irlanti? Ihmisillä on kenties paljon asuntovelkaa, mutta asunnon arvo on reilusti vähemmän kuin velan määrä. Monet elävät nyt velkavankeutta. Raahesta ei pääse pois vaikka työtä olisi jossakin tarjolla. Velkavankeudessa ja asuntloukussa ei viihtyvyys ole korkealla. Raahesta ei päästä kun ei asunnotkaan mene kaupaksi. Jostakin olisi saatava asunnonostajia Raaheen.  

Ehkä uusien asuntojen teettäminen ei olekaan viisasta politiikkaa kuin mitä on laskelmoitu? Sama pätee myös tyhjien yritystilojen tuotantoon. Hinnat ne niissäkin laskee. Kuinka saadaan Raaheen yrittäjiä? Työtä pitää tulla seudulle ja paljon. Yrityksiä siis hautomaan tulevat kuntapäättäjät! Nuorille tulisi saada mahdollisuus aloittaa yrittäjänä tai ainakin päästä yrityksiin töihin. Koulutusta siihenkin tarvitaan. Kunnalla on paljon tehtäviä jatkossakin. Vastuuta riittää. Viisaita päättäjiä tarvitaan. Pitäisi hahmottaa koko Raahen yritystilanne. Mitä meiltä puuttuu? Elokuvateatteri kenties? Onko siivousalanyrittäjiä tarpeeksi? Rakennusliikkeitä? LVI-alanyrittäjiä? Sähkö-miehiä? Autoalan yrityksiä? Onko Puun jalostusta harkinnut kukaan? Onko metallialan yrityksiä tarpeeksi? Meneekö työtä alueemme ulkopuolelle, koska meillä ei ole tietyn alan yrittäjiä tai riittävän mmattitaitoisia tai riittävillä koneilla varustettuja?

Monenlaisia asioita joutuvat kuntapäättäjät miettimään, ehkä nämäkin edellisessä kappaleessa heittämäni ajatukset kuuluvat niihin kuntalaisten viihtyvyyden kannalta? Monenlaista tavaraa joutuu kuntalaiset tilaamaan tai hakemaan alueen ulkopuolelta. Osuuskaupan kortilla ei saa rautakaupantuotteita. pieni on Prisma tähän. Autoliikkeissä ei aina löydy sopivaa autoa alle. Tarjonta on heikkoa. Asuntovaunuja ja -autoja ei alueelta löydy. Autopeltialalla ei ole kilpailua. Korjaamoalakin toimii usein ilman kilpailua. Merkkiliikkeet hinnoittelee itse hintansa ja pitävät oman merkkinsä monopolia paikkakunnalla.. Monet tilaavat osansa ulkomailta ja tekevät työt itse. Entä huolletaanko autot alueen ulkopuolella? Onko liikkeiden ammattitaito riittävällä tasolla vai joko alueiden korjaamoilta on mennyt maine niin, ettei täällä huolleta enää autoja. Riittävän ammattitaidon ylläpitoon satsataan ja se kannattaa pitemmän päälle. Tässä on kaikki yrittäjät samassa veneessä. Koulutustarjonta ja ammattitaito on tärkeää, mutta onko sitä Raahessa? Voiko kuntapäättäjät vaikuttaa? Onko päättäjällä itsellään kylliksi sydäntä ja taitoa kuunnella asukkaiden murheita niin että myös tekisivät asioille jotain alueen asukkaiden ja kaikkien ihmisten viihtyvyyden lisäämiseksi.

Kaikilla ihmisillä tarkoitan myös niitä, jotka eivät ole varsinaisia asukkaita. Onko opiskelijoita huomioitu? Onko turisteille riittävää tarjontaa viihtyvyyteen nähden. Voisiko alueemme taloutta kohentaa lisäämällä turistikohteita, Voisivatko metsästysseurat ja urheiluseurat tehdä asialle jotain? Etä meri? Voisiko tuonne merellepäin tehdä vaikka sukellusvene reissuja. Kanootti, ym tarjonnan lisäksi. Voisiko sukelluspuku-paikkakunta keskittyä merisukellukseen ja valjastaa turismin kaupungin tulolähteeksi? Perustaako joku sukellus-yrityksen ja vuokraa sukelluspukuja ja -veneitä? Voisiko Raahen rannoilla olla aarteita?

Jostakin nyt täytyy Raahen löytää itselleen aarre, niin että nuorison ja lasten tulevaisuus olisi taattu vai onko se jo löytynyt? Onko meillä Raahelaisilla jo aarre sydämessämme? Ehkäpä se sieltä parhaitenkin löytyy. Yhteisöllisyyden ja viihtyvyyden perustus - sydämemme kätköissä oleva aarre, joka täytyy meidän itsemme omistaa tai löytää itsessämme tai itsemme ulkopuolelta. Jotain tästä aarteesta sanoo myös tuo alati niin viisas Jumalan Sana - koko ihmisyytemme peruskirja! Matt 13 kertoo taivaan valtakunnan aarteesta ja helmestä. Monet ovat eksyneet pois Jumalan Sanan perustukselta. Viihtyvyys ja yhteisöllisyys eivät rakennu ulkonaisten seikkojen eli pinnallisten arvojen varaan vaan ihmisen aarre löytyykin jostakin muualta. Matt 12:33-34 viittaakin siihen että meidän ihmisten pitäisi löytää aarre taivaasta. aarteemme eli viihtymisemme perustus ei saa olla nämä ajalliset asiat vaan taivaalliset. Siksi meidän on myytävä omaisuutemme ja jaettava se köyhille. Tähän ei ihminen pysty - ei varsinkaan rikas ihminen. Lähimmäiset ovat kuitenkin se ykkösasia todellisen yhteisöllisyyden eli poliittisen tavoiteasettelun keskipisteessä -varsinkin Kristillisdemokratia taistelee lähimmäisten hyvän eteen. Heikoimpia ei sovi unohtaa!

Rikkauteen ihminen kiintyy niin ettei pääse siitä irti. Se on monelle kirous. Pahinta on se ettei rikkaus lisää viihtyvyyttä. Tästä hyvänä esimerkkinä oli teemalta juuri tullut ohjelma Amy. Amy Winterhouse eli lyhyen elämän musiikkinsa tuomaa kuuluisuutta ja rikkautta, mutta ei rikkaudestaan löytänyt perustetta elämälle. Hänen olemassaolonsa perusteet olivat heikot. Amy löysi viihtyvyyden miehestään Blakesta ja huumausaineista yhdessä Blaken kanssa. Monet rikkaat ihmiset jopa tunnetusti kristitytkin ovat sortuneet petoksiin, seksiin, huumeisiin, alkoholiin ja itsemurhiin, koska ne eivät tuo viihtyvyyttä. Tiedän että ihmisen olemassa olo ja viihtyvyys löytyy Luojasta Itsestään. Hän on se suuri Aarre jota meidän jokaisen tulisi etsiä ja oppia tuntemaan. Hän ei ole meistä kenestäkään kaukana. Hänen tahtonsa on pelastaa jokainen ihminen(!.Tim 2.4 ) Kaikki jotka Häntä avukseen huutavat pelastuvat(ps 50 15, Jer33.3, Jooel 3:5, Room 10:13),

Raahelasille en ensisijaisesti toivo taloudellista menestystä vaan menestystä, joka on seurausta meidän Herramme Jeesuksen tuntemisesta. "Kaikki yhdessä vaikuttaa niiden parhaaksi, jotka Jeesusta rakastavat!"(Room 8:28-) Kaiken viihtyvyyden perustus on Jeesus Kristus! Jeesus lohduttaa kaikkia opetulapsiaan : Älköön teidän sydämenne olko levoton... Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan tule Isän luo muuten kuin minun kauttani.  Jos te tunnette minut, tulette tuntemaan myös minun Isäni. Tästä lähtien te tunnette hänet ja olette nähneet hänet. (Joh 14)  Paavali varoittaa Timoteuksen kirjeen kuudennessa luvussa meitä ihmisiä voiton tavoittelusta. Sitähän yrittäjät pyrkivät maksimoimaan. Kuitenkaan yrittämisen ja tekemisen tavoite ei saa olla voitto vaan se että ihmiset säilyttävät jumalisuuden jota Raahelaiset voisivat ajatella olevan yhteisöllisyyttä - Yhteisöllisyys ilman tyytyväisyyttä ei ole mitään. Ainoa oikea rakennusaine perustus yhteisöllisyydelle ja viihtyvyydelle on oppi Jeesuksesta Kristuksesta!

"Jos joku muuta oppia opettaa eikä pitäydy meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen terveisiin sanoihin eikä siihen oppiin, joka on jumalisuuden mukainen, niin hän on paisunut eikä ymmärrä mitään, vaan on riitakysymyksien ja sanakiistojen kipeä, joista syntyy kateutta, riitaa, herjauksia, pahoja epäluuloja, alituisia kinastuksia niiden ihmisten kesken, jotka ovat turmeltuneet mieleltään ja totuuden menettäneet ja jotka pitävät jumalisuutta(yhteisöllisyyttä,  kristinuskon kultaista sääntöä, ym.) keinona voiton saamiseen. Ja suuri voitto onkin jumalisuus yhdessä tyytyväisyyden(viihtyvyyden) kanssa. Sillä me emme ole maailmaan mitään tuoneet, emme myös voi täältä mitään viedä; mutta kun meillä on elatus ja vaatteet, niin tyytykäämme niihin. Mutta ne, jotka rikastua tahtovat, lankeavat kiusaukseen ja paulaan ja moniin mielettömiin ja vahingollisiin himoihin, jotka upottavat ihmiset(Raahelaiset) turmioon ja kadotukseen. Sillä rahan himo on kaiken pahan juuri; sitä haluten monet ovat eksyneet pois uskosta ja lävistäneet itsensä monella tuskalla. Mutta sinä, Jumalan ihminen, pakene semmoista, ja tavoita vanhurskautta, jumalisuutta, uskoa, rakkautta, kärsivällisyyttä, hiljaisuutta.  Kilvoittele hyvä uskon kilvoitus, tartu kiinni iankaikkiseen elämään, johon olet kutsuttu ja johon hyvällä tunnustuksella olet tunnustautunut monen todistajan edessä."   1.Tim 6